2_edited.jpg
5.jpg

Strategic Summit at CGHM2023

2023 Strategic Summit Agenda

March 14

14:00 - 17:00 (180 mins)

Hydrogen Field Trip

  • Visit green hydrogen pilot projects

  • Showcase the advanced technology of pioneer projects

14:00 - 15:30 (90 mins)

[Green Hydrogen Workshop] MENA's Hydrogen Economy: Milestones, Opportunities and Optionality

How the MENA region will leverage its energy skills, assets, networks, capital, and rapidly-growing renewable energy production into the Hydrogen Economy over the coming decades.

Afternoon Tea Party

18:00 - 19:00 (90 mins)

Stakeholders- Gathering Dinner

This is a welcome dinner for leading executives to gather together and engage in open, vibrant and informal networking environment, enjoying delicious dinner and talking about future growth in MENA.

March 15

09:10 - 10:10 (60 mins)

[Ministerial Dialogue] Policies to Establish MENA Green Hydrogen Roadmap

Ministry of Energy and Infrastructure UAE
Ministry of Investment Saudi Arabia
Ministry of Energy, Mines and Environment, Morocco
Ministry of Energy and Minerals Oman
Ministry of Electricity and Renewable Energy Egypt
Ministry of Energy and Natural Resources Turkey

  • Policy and market frameworks to support green hydrogen growth

  • Ensuring the investment to build up the green hydrogen market

  • Green Hydrogen Roadmap in MENA regions and countries

10:10 - 11:00 (50 mins)

[C-Suite Panel] Hydrogen's Role in Global Energy Transition

  • Hydrogen will play a significant role in the energy transition, meeting 7% of global final energy demand by 2050

  • Green hydrogen will be competitive with fossil fuel hydrogen in several markets by 2028 to 2033

Coffee Break & Exhibition

11:30 - 12:20 (50 mins)

[Executive Panel] Forstering the Global Partnership to Accelerate the Deployment of Green Hydrogen Value Chains

  • The Middle East is positioning itself to retain a major energy provider seat in the energy transition

  • The collaboration betweem governments, oil & gas, IPPs and tech providers to support green hydrogen

12:20 - 12:40 (20 mins)

[Innovation Box] Advanced Solutions to Promote Hydrogen Economy

  • Reserved for Sponsor

14:00 - 14:50 (50 mins)

[Panel] MENA as the Center: Building A International Network for Hydrogen Trade

  • Discuss the strategies to build a network of green hydrogen hubs which will place hydrogen production, storage, and delivery infrastructure across MENA, Europe and APAC

  • MENA has decades of expertise and experience in exporting traditional energy resources

  • The future pricing mechanism in gloabl hydrogen trade

14:50 - 15:10 (20 mins)

[Technical Box] Removing Barriers to Scale up Clean Hydrogen to Meet Demand

  • Reserved for Sponsor

Coffee Break & Exhibition

15:40 - 16:30 (50 mins)

[Panel] MENA's Significant Advantages to Achieve Cost-Competitive Hydrogen

  • Abundance of low-cost solar & wind and other natural resources

  • Investments of $3 billion to $5 billion towards low carbon hydrogen energy projects in the United Arab Emirates, Saudi Arabia, and Oman

  • Declining renewable energy costs and technological advances

16:30 - 16:50 (20 mins)

[Technical Box] Analyse and Mitigate Hydrogen Leakage Safety Risks Based on Examples

  • Reserved for Sponsor

16:50 - 17:40 (50 mins)

[Oman Chapter] How to Encourage Project Financing Model for Green Hydrogen in Oman

  • Promote Oman as a hub for production and export of green hydrogen

  • Discuss the signifiance of investments, appropriate policies, legislations and regulatory framework for Oman's Hydrogen Market

18:30 - 20:00 (90 mins)

Sustainable Energy Night

  • Cocktail Party

  • Hydrogen Future Awards 2023 Ceremony

  • WiRA Awards Ceremony

March 16

09:30 - 10:20 (50 mins)

[Panel] Accelerating Bankable Hydrogen Projects in MENA

  • Comparing the bankability of different production methods

  • To what extent are hydrogen projects more or less bankable in MENA?

10:20 - 10:40 (20 mins)

[Keynote] The Legal Framework for MENA Green Hydrogen

  • Reserved for Law Firms

Coffee Break & Exhibition

11:10 - 12:00 (50 mins)

[Panel] Emerging Applications for Large-scale Hydrogen Storgae

  • Positioning hydrogen storage in the broader energy storage landscape

  • Examining the role that large-scale energy storage options can play in energy transition

12:00 - 12:20 (20 mins)

[Technical Box] Advanced Technology Related to Hydrogen Compression Solutions

  • Reserved for Sponsor

14:00 - 14:50 (50 mins)

[Panel] Minimizing the Risk of Hydrogen Projects

  • The most critical factors investors considering when evaluating hydrogen projects

  • Increase bankability and maximise financing options via financial, strategic and operational risk mitigation

14:50 - 15:10 (20 mins)

[Technical Box] Reserved for Sponsor

Coffee Break & Exhibition

15:40 - 16:30 (50 mins)

[Panel] Opportunities in Hydrogen Transport: Ammonia, Liquid Hydrogen, LOHC and Pipelines

  • Discuss how to transport and store the produced hydrogen safely

  • Reduce the cost involved in converting the hydrogen into other form for easier transport and storage

16:30 - 17:20 (50 mins)

[Panel] The Potential Roles of Ammonia
in a Hydrogen Economy 

  • Share expertise in sustainable maritime transport, hydrogen infrastructure, and green hydrogen and ammonia project development

  • Exploring opportunities to use ammonia as a low-emission and high-efficiency energy carrier

March 16

09:30 - 10:20 (50 mins)

[Panel] Ramping up Hydrogen Production, Transport Storage

  • The role of Hydrogen Technologies in enabling production and transport at scale

  • Potential stimulation by supportive policy, and the local and global supply chains

10:20 - 10:40 (20 mins)

[Case Study] Wind-Solar Hybrid Hydrogen Project

Coffee Break & Exhibition

11:10 - 12:10 (60 mins)

[Panel] Deploying Large Scale Electrolyser Projects: Opportunities and Barriers

  • Technology improvements to realize GW-scale projects

  • Joined together by power and water supplies to downstream uses of hydrogen

12:10 - 12:30 (20 mins)

[Technical Box] Reserved for Sponsor

14:00 - 14:50 (50 mins)

[Panel] Barriers to Decarbonizing Heavy Industries and Transportation with Green Hydrogen

  • Understanding the needs and challenges of different industrial sectors to achieve clean energy transition

  • Discuss mechanisms to scale up hydrogen production and transportation

14:50 - 15:10 (20 mins)

[Technical Box] Reserved for Sponsor

Coffee Break & Exhibition

15:30 - 16:20 (50 mins)

[Pane] Cutting-Edge Technologies for Hydrogen Fueling Solutions

  • Discuss how does hydrogen fuel work

  • Demonstrate the fully integrated and customizable line of equipment for hydrogen fueling

16:20 - 17:10 (50 mins)

[Panel] Implementing CCUS and Low-Carbon Hydrogen Solutions for Decarbonization 

  • Case study: large scale CCUS and Blue Hydrogen for Decarbonization

  • The current applications of CCUS technologies in different regions